Deputy Director Ms Avril D. Haines: Positiv kvinnlig förebild eller bekräftande Hollywoods orimliga skönhetsideal? Positiv eller negativ stereotyp?

2014-03-13

En högt uppsatt kvinnlig chef i en brand potent - ofta repeterade i så väl Hollywood-film och nyheter - intelligence organisation likt CIA kan spontant tyckas vara en positiv stereotyp. En förebild som kan uppmuntra fler kvinnor att söka kompetens i utbildning såväl arbete bredare i nya områden och därmed både för män och kvinnor ge effektivare och bättre anpassning mellan arbetstagare och yrke. Och kanske fortfarande beroende på region och kultur-område i USA såväl andra länder föra ut fler kvinnor kompetensarbetande i kompetens-krävande arbeten.


Emellertid tänds stora varningsljus när det kommer till Deputy Director Avril D. Haines. CIA's webb-dossier ger ej bild men utnyttjande ett sökverktyg bredare - Google Images - märks en problematiskt vacker möjlig träff för Ms Haines:



En mängd Bond- såväl andra spion-filmer har under stora delar av 1900-talet såväl som fortsatt till idag givit vulgär-kulturen en mängd stereotypiska kvinno-roller associerade ex. Bond såväl som representerande motsvarande roller. De hör till roll-typer ofta inkluderande i princip alla stereotyper som de flesta troligt ser som värde-reducerande för yngre-kvinnor försökande följa dem såväl som sub-optimera det värde de kan skapa för arbetsgivare.


Jag tror säkert Ms Haines är mycket kompetent. Men också om konservativt klädd är hon vackrare än vad jag tror går att anse normalt för kvinnor utanför retusherade Hollywood-filmer. En normalt över genomsnitt vacker kvinna hade varit ett sundare val. Vi får hoppas att detta inte leder till dyrt och onödigt slöseri på skönhets-manipulerande kläder, kosmetika m.m. mer än normalt istället för att prospekterande studenter bättre köper böcker för att fördjupa sig i ex. yxkastning eller annat mer sällan användbart men en kanske spännande detalj i CV som visar på genuint intresse för mer aktiva atletiska tjänster än mer stillasittande som programmera en dator.


Bredare lämnande endast CIA betraktande höga positioner på myndigheter oavsett land kan jag se värde med viss andel ogifta. Rollerna för ju naturligt en större mängd möten med individer från andra kulturer. Det kan skapa möjlighet till intressanta möjligheter till samarbeten och kulturutbyte. Just för CIA kan det så klart om inte noga vara tämligen icke-dolt leda till underliga feltolkningar (jfr romantik mellan vilken som helst hög chef och ex. någon minister i "problematiskt" konkurrerande land. Samma möjligheter är ju redan ganska väl uttryckta mellan individer associerade olika universitet runt om i världen. En intressant - om än kanske inte enorm i effekt - värde jag inte alls hade tänkt på innan jag träffade på webb-sidan om Ms Haines.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar