Blå stilton ger härlig smak och doft av engelsk tradition

2010-01-01

Jag köpte en blå stiltonost att äta till Göteborgs Utvalda Lätta Dinkelkex. Det var en ost att ta med sig ut i världen tillsammans med byråkratisk noggrannhet i detaljer, handel med fartyg och en ambition att göra rätt (där de skilde sig oerhört från Belgien, Frankrike, Sverige m.fl. länder). Därmed inte sagt att Storbritannien inte gjorde många misstag men just en ofta bakomliggande vilja att göra rätt innebar en stor skillnad och också att uppoffringar skedde inte minst när man transformerade kolonier till självstyrande länder. Den blå Stiltonosten är en smakrik påminnelse om den tiden från början till dess slut.

1730 sägs den ha skapats precis när Storbrittaniens söner behövde riktig engelsk ost som tålde lagring att ta med sig långt ut i världen. En ost att äta i ett tält på Indiens landsbygd i en stol av trä och engelsk bomull uppställd av din personliga grupp indiska uppassare medan dina vanliga soldater av en lägre socialgrupp spelar bläckblåsinstrument eller säckpipor medan de sjunger för att förnya dig medan du dricker te och äter kex med blå stiltonost.

En tid när tradition var viktigt och de flesta av dagens oartiga och vulgära vanor ännu var samlade hos lokalbefolkningen eller andra man inte behövde umgås med. Fint illustrerat med att om blev man överfallen kunde man räkna med att om soldaterna sjöng nationalsången så såg de till att i god ordning sjunga den klart innan de gjorde något annat. Idag förstår de flesta inte ens värdet av det men det handlar om tradition och antingen förstår man det eller inte.

Mycket passande kommer min blåstilton från Heart of England. Osten är traditionellt täckt med paraffin och det är endast utanför själva kruset av keramik som plast finns. En vaxduk fäst med snöre hade givetvis varit trevligare än plasten men det här är en tilltalande kompromiss.

Tips!
Man kan lätt peta bort plasten redan på väg hem och glömma att den funnits.
Därefter kan kruset t.ex. placeras på en skeppsmodell tillsammans med en stor engelsk bibel och ett foto av drottningen bredvid.

Samla sedan din familj för att sjunga nationalsången medan du dricker te och njuter av osten.

En bättre ost från en enklare och på många sätt trevligare tid. Ost med retro både då och nu. Då genom att påminna om hemlandet och nu genom att peka på en sedan länge försvunnen kultur och tidsålder.

Foto: Noii Licens: CC by-sa 2.0

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, letar blue stilton ost att köpa som förvaras i en såda svart kopp/mugg/krus som man kan se på första bilden. Vart finner man den?

Skicka en kommentar