Beridna mongoliska krigare ger kraftfull inspiration

2010-01-26

Det är alltid viktigt att hämta inspiration och det kan vi få via nya intryck eller kreativ bearbetning av befintlig kunskap och erfarenhet. För nya intryck är inspiration från andra kulturer alltid trevligt genom att det föder ökad tolerans samtidigt som skillnader i lösningar även utanför problemområdet kan peka på möjligheter man inte tänkt på.

Ett trevligt exempel på kulturell inspiration har vi nedan där vi får se beridna mongoliska krigare visa upp sina färdigheter:

Ättlingar efter vad som en gång var bland de mest imponerande krigare världen skådat:

  • Nyskapande i taktik så väl som övergripande strategi.
  • Välskött utanför striden från supply management till disciplin.
  • Förmåga att fånga upp befälhavare utifrån skicklighet.

Tre punkter som kan tyckas små men som verkligen är helt avgörande. Befintliga arméer fick möta något som hade ny och bättre taktik och som koordinerades övergripande på ett vettigt sätt. De kunde hålla ut och göra stora rörelser genom att se till att soldaterna fick mat och inte försvann i väg. Officerare som dog ersättas på ett för tiden bra sett på den lägre och mellannivå där det ofta just blir problem.

Det räckte för att erövra Kina vilket avseende det mesta var världens ledande kultur. Faktiskt gällde det kring en del saker ändå fram till kommunisterna tog över och förstörde hela landet. Den tidens kinesiska strategi och taktik var alltid den samma: att gömma sig bakom murar byggda runt städerna liksom långsträckta murar (en väldigt lång mur som ofta påstås finnas existerar dock inte). Det har varken genom Kinas historia eller på annan plats givit värde annat än korta perioder.

Vad kan vi själva hämta för inspiration från detta? Till exempel att kultur är trevligt vilket mongolerna själva upptäckte när de gång på gång penetrerade muren men det är bra att också fundera över de viktiga frågorna.

Att dikta är inte fel:

Vackrast men sällsyntas är kvinnor som strålar av glädje
Sensuell glädje skapad av förälskelse i allt liv

Från: Mer poesi till en Petra

Men viktigare saker får inte glömmas:

"Även om det som passande uttryckt är ett watershed moment in the cyberwar vi står inför 2010 måste vi redan nu blicka framåt när det gäller relevanta säkerhetslösningar och vapen. Det handlar inte minst om att skydda mot desinformationskampanjer, manipulation av media och ett antal frågor associerat till det."

Från: Internetsäkerhet 2010 och framåt

Här fick vi ju också ett elegant contra för att låna terminologi från min metodik bl.a. med kommande värde för reklam och marknadsföring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar