Spela Doom i webbläsaren

2008-11-24

Doom är ett av de verkligt klassiska spelen och gavs ut av id Software 1993. För tidigt 1990-talet var 3D-grafiken imponerande samtidigt som spelkänslan var excellent. Doom var inte först med den här typen av 3D-grafik utan föregångaren var Wolfenstein 3D. Spelkänslan i Wolfenstein 3D var dock tveksam, grafiken var tråkig, fienderna var inte särskilt avancerade och många buggar fanns.


I Doom lärde man sig vilken kraft och flexibilitet pumphagel har som närstridsvapen. Med pumphagel kan allt från varelser inte större än en människa till enorma demoner dödas givit att man har tillräckligt med tålamod.

Doom kom snart att följas av kloner varav en del var bättre t.ex. Duke3D. Länge kallades den här typen av spel just för Doom-kloner och inte first person shooter (FSP). Faktiskt menar jag nog att när FSP blev en vanlig term var det en av de tidiga indikationerna på att spelkänsla gick ner sig på bekostnad av billiga trick producerad av överdriven hårdvara.

Spela Doom i din webbläsare
Doom har genom åren portats till det mesta. Nu har det äntligen (?) kommit i Flash så att du kan spela det i din webbläsare. Fast jag inte spelat Doom på bra många år visade det sig intressnat nog att jag ännu hittade runt utmärkt på banorna och kom ihåg alla kontroller...

Spela DOOM på nätet: http://www.newgrounds.com/portal/view/470460

Anledningen till att Doom dyker upp till nästan alla plattformar är att id Software släppte källkoden 1997. Det har också gjort att det utvecklats vidare i allt fler riktningar. Samtidigt får man inte glömma att det första Doom troligen varit det mest betydelsefulla spelet som någon kommit. Det skapade en helt ny genre...

Mer spännande om retrospel

Retro-dataspel finns till Wii, DS, iPhone, Linux, Microsoft och nästan alla andra plattformar. Området har diskuteras i mängder av nyheter och artiklar. I följande inlägg hittar du t.ex. fler tips hur du kan spela retrospel på nätet:

Spela Game & Watch på nätet

pela Nintendo NES på nätet utan spelkonsol

Längre artiklar om retrospel är i urval:

Vectrex: Extremistisk spelkonsol från en underlig tid (1982)

Retro är kraftfull marknadsföring

Uzebox - Spelkonsol du bygger själv

Zeebo är den Häftiga & Billiga Spelkonsolen

Nyheter och produkttips finns i:

Spela Wii Virtual Console games med NES, Super Nintendo och Nintendo 64 kontroller

Commodore 64 till iPhone verkar riktigt trevlig

Wii Vitality Sensor fanns redan till Nintendo 64

Arcade Gold: Joystick klar för TV med åtta spel

JPCSP: Emulerar PSP med Java

Atari ser återigen ut som Atari

Ny Yobo FC klarar Sega Genesis, Nintendo NES & Super Nintendo

Klassisk Atari joystick för PC och Mac

Commodore 64 plug n play - Joystick med dataspel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar